Botanical Pavilion for the 2020 NGV Triennial

Project designed by Kengo Kuma Associates with Geoff Nees Artist

For the NGV Triennial world-renowned Japanese architect Kengo Kuma and Melbourne based artist Geoffrey Nees will respond to the philosophical nature of Korean artist Lee Ufan’s painting (Dialogue 2017) through the creation of a new architectural installation, a gallery-scale circular
pavilion that acts as a sensorial walkway through which to approach and contemplate Ufan’s painting. Made in the Japanese tradition of wooden architecture, where pieces interlock, held by tension and gravity, the Botanical Pavilion features a sublime tessellated interior lined with timber
collected from trees felled or removed during the Millennium drought at Melbourne’s Royal Botanic Gardens.

Website by Work Art Life & The Mighty Wonton